Capul plecat, sabia nu-l taie

Capul plecat, sabia nu-l taie

În acest scurt articol, mi-am propus să  demontez una dintre cele mai grosolane manipulări  prin care slujitori răului, au căutat cu o perseverență diabolică să distrugă încet şi sigur adevăratele valori umane. Este vorba despre vestitul proverb românesc care spune: „Capul plecat sabia nu-l taie” .

Un proverb inspirat de o strofă a  legendei istorice „Daniel Sihastru” creație literară de excepție a lui Dimitrie Bolintineanu. În această strofă, autorul ei spune:  

„Capul ce se pleacă paloșul nu-l taie,  

Dar cu umilință lanţu-l înconvoaie!                                                    

Ce e oare traiul dacă e robit?

Sărbătoare-n care nimeni n-a zâmbit!”

Maeștrii manipulări, s-au folosit în mod diabolic de conținutul primului verset al acestei strofe ignorându-le în mod total pe celelalte trei care, de fapt, combat mesajul inițial.

Şi așa a luat ființă una dintre cele mai perfide manipulări din istoria neamului nostru, manipulare transformată într-un proverb devenit foarte repede, extrem de popular. Promovat cu asiduitate de către toți cei care au condus România din 1945 până în prezent, acest proverb nu este nici pe departe rodul înțelepciunii tradiționale a neamului nostru, așa după cum afirmă unii chiar şi în ziua de astăzi.

Este, de fapt,  o manipulare de dimensiuni uriașe, care a adus şi aduce în continuare mari deservicii evoluției materiale şi spirituale a poporului nostru. O manipulare prin care milioane de cetățeni ai acestei țări au fost convinşi că este mai bine să se supună fără crâcnire în fața nedreptăților, să accepte toanele agresorilor de tot felul şi să evite astfel conflicte inutile şi bătăi de cap. Au fost convinși că procedând astfel, vor da dovadă de smerenie şi bună-cuviință şi că o astfel de atitudine este un semn al înțelepciunii.

O interpretare perfidă, demnă de cei mai mari manipulatori cunoscuți în ultimii 70 de ani: ideologii comuniști bolșevici şi cozile lor de topor.

Oameni buni! Smeriți-vă doar în fața lui Dumnezeu, în fața binelui, nu în fața în fața răului.

A evita unele neplăceri inutile, retrăgându-vă în mod strategic dintr-un conflict inutil este una, a accepta orice din cauza fricii de pedeapsă, este…altceva. De asemenea, a vă umili în fața unui agresor, cedând fără luptă, de dragul unor interese materiale, sociale, profesionale, carieriste, familiare, etc. nu înseamnă smerenie şi nici înțelepciune. Această atitudine are o cu totul şi cu totul altă definiție. Se numește lașitate. Şi asta, vă coboară, nu vă ridică.

Efectele aceste manipulări au fost şi sunt devastatoare, ținând cont de faptul că, timp de peste 70 de ani, marea majoritate a părinților din România, plini de bune intenții de altfel, şi-au educat copiii în spiritul acestui proverb păgubos. Şi uite așa copii țării, în marea lor majoritate, au fost programaţi să devină, în timp, oameni fără personalitate, fără reacție la nedreptăți.

Iată unul dintre motivele pentru care societatea românească de astăzi este, într-o bună măsură, inertă. O societate, care după cum bine vedeţi cu toții, nu reacționează, nu ia atitudine față de ticăloșiile evidente săvârșite de conducătorii țării, față de nedreptăți grosolane care se petrec în România.

Oameni buni! Ați fost păcăliți mereu cu acest sfat așa-zis…„înțelept”.

Trebuie să știți că omul care pleacă mereu capul, în orice situație… metaforic vorbind, nu va vedea nici Soarele. Drept consecință va trăi în întuneric, în compromis şi în minciună. Şi astfel, își va chinui în permanență sufletul, umilindu-l.

Dacă doriți să fiți cu adevărat liberi şi stăpâni pe viața voastră, atunci va trebui să învățați să vă plecați capul numai în fața lui Dumnezeu, numai în fața binelui!

Știu, nu este ușor, dar asta este singura cale prin care puteți evolua ca oameni, singura cale prin care puteți trăi demni în această lume.

Nu vă mai umiliți în fața oamenilor. Nu vă mai plecați capul în fața lor. Nici un om nu merită asta. Plecați-vă capul doar în fața lui Dumnezeu.

Trăiți-vă viața în adevăr şi demnitate. Numai așa veți cunoaște adevărata fericire. Numai așa veți putea schimba în bine destinul vostru şi al familiei voastre. Numai așa veți putea da o șansă reală de mai bine poporului vostru, țării şi națiunii voastre.